05 November 2013

Hijrahku..

Assalamualaikum..

1stly, Salam Maal Hijrah.. 1435H. Tahun baru. Patut kena bukak buku baru. Tapi pada aku , dalam kena bukak buku baru, jangan tutup lempaq buang terus buku lama. Perlu semak semula nanti. Mungkin perlu rujuk jugak kemudian nanti. Kalau tak, kita takkan tahu erti sebenar penghijrahan.

Bercakap tentang penghijrahan, pengisiannya kekadang tak jelas. Bukan tak jelas dari segi agama, kita sendiri yang tak jelas. Sama macam aku. Kekadang rasa takut nak berhijrah. Kadang terpikir apa orang nak cakap. Kita manusia, mesti percaya mesti amik port dengan cakap orang. Yes. Tak boleh nak 'lantak' sangat. Sebabnya, hanya manusia lain yang boleh menilai kita.

Untuk itu, dalam tahun ni sahaja, aku banyak kali sangat ditegur,. Tentang sikap, tentang macam2. Ada yang aku dapat terima, tak kurang jugak aku melenting semula. Memang batak sangat rasa. Tegur2 aku. Macam kau bagus. Haha. Itu yang selalunya. Tapi, at last terima jugak. Tau sebab apa kita ada rasa macam tu? Yang pertama, EGO. Yang kedua, kita rasa why always me?? Bila kau pulak buat salah, bila aku tegur, kau pun tak boleh terima. Dah tu nak tegur2 aku. choiii sangattt.

Itu antaranya. Maka, atas sebab itu.. aku berjanji untuk terus terima segala kritikan dan kutukan denga amat terbuka lepas ni. (ye ke?) In shaa Allah.. kalau aku rasa aku mampu, aku sahut. Kalau tak, aku diam. And aku berjani jugak untuk taknak tegur2 salah orang lagi jugak.. Malas dah. Penat dah.. And satu lagi, aku nak sentiasa berpegang kepada....' Kadang2 manusia ni perlu kita buat bodoh je kat dia.. untuk dia belajar menjadi pandai...'

Sebab selama ni, aku sukaaa sangat tegur orang. Bajet macam kau bagus sangat Ayu.. Its just like, betulkan perkataan BI bilamana orang lain/ student aku salah sebut. Aku ada habit tu. muahahaa.. So, lepas ni tak perlu sangat dah kot. Pandai2 korang la..

Ok, itu sahaja. I have to move on ni. Nak ke KL lagi. Hantar my bro balik SP.. sedih pulak rasa. Dah seminggu dia dengan kita.. "(SALAM MAAL HIJRAH.. sesamalah kita berhijrah.. Ajal maut entah bila.
# Buang yang keruh, tapi yang jernih jangan amik terus2. Tapis dulu.Bye!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...