29 May 2012

ini dahulu..serba ringkas

Assalamualaikum.. Ye,aku dah lama tak menaip kat sini. Apakan daya masa aku macam bukan 24 jam. Inipun mengupdate guna hp. Huhu. Aku bercuti seminggu. Setelah 4 hari kat sana. Nak aku coretkan semua,tapi mcm tak sempat. Aku nak coretkan mcmana aku menjejakkan kaki di sana,mcmana aku menebalkan muka minta utk menumpang tido kat rumah orang. Macamana suasana sekolah aku. Tapi,tak ada masa.nanti aku Apa yang pasti,aku sangat bersyukur allah permudahkan segala urusan aku di sana. Special thanks to: -mr.A yang tetiba terlupa untuk mengeluh spt kbiasaan walaupun penat -nadia dan family yang sgt bhati mulia -naveen, kawan baru yang dah mcm dah knl setahun -warga smk bkt damar yang sempoi -kawankawan yg mendoakan thanks semua. Aku tak tahu nak masukkan gambar..kalau entry ni pelik,ia salah hp. Haha #frust nk masuk gambar tak boleh! Bye!

21 May 2012

Aku di Selangor.

Assalamualaikum..

Semalam, aku bertolak dari teratak bonda menuju ke Selangor. Bersama mak, pikah dan Mr.A. Mr.A drive sensorang semalam. Kesian. Tekun je dia. Aku? Lesen aku hanya untuk simpanan persendirian. Heh. InsyaAllah, 3,4 bulan lagi lesen aku akan dapat berfungsi semula. D confirm, 2 tahun dah. Malu sikit. Huh.

And happy sangat sebab dah dapat surat semalam. Surat cinta dari JPN Pahang. Ya, PAHANG. *tetiba takut nak sebut*. ekekekee. Berat hati aku semalam... Dengan bag yang banyak, ya ampun. macamana nak hangkut nnti dengan berbaju kurung? fuhh.. semua simpan dalam kepala. Yang penting sekarang, nak memanfaatkan masa-masa yang ada bersama mereka yang tersayang. Fuhhhh..

Semalam jugak, aku tak tidor. Haha. Aku takut, kang terlelap, kereta ke longkang. So, setia temankan Mr.A drive, walaupun tak bercakap. Dah pagi2 buta, kau hadap lagi nak riuh sekampung? Alhamdullilah, selamat semuanya. Sekarang, saat ini aku bersiaran dari Selangor. Macam tak percaya je. Semalam masih lagi berpijak di tanah SP, sekarang, dah tanah SELANGOR. esok, tanah PAHANG. huhuhu.. Utara, Selatan , Timur. Ya Allah, permudahkan lah segalanya.

Esok malam, *pagi buta actually, * aku akan dihantar ke Temerloh. Waaaaaa! Macam2 rasa sekarang ni. KOSONG. adoiyai. Entah nak seronok atau apa. Sedih, esok mak dah balik. Sedih, aku kena bersusah payah sensorang. T_________T.

Ok la, aku tak tau nak tulis apa dah. hee. Excited nk pi jalan malam ni. ekekeke. Sempat lagi. huhu. Eh, semalam dapat ini : Cdt to ....... THANKS !!!!






# Ada 3G, boleh online. Harap sekolah nanti ada wifi. Sekian.





Bye belog!







17 May 2012

Dalam Kenangan..

Assalamualaikum..

Sobs Sobs Sobs  T_______T. Hari ni last day i kerja kat WCS UTARA ENTERPRISE ni. huu. Setahun lebih jugak laaa.. Lama ok. Aku rasa aku dah cekap segala mak nenek kerja dah dalam ni. Kau campak aje la apa pn, aku boleh buat. huhu. Cuma, EXCEL, aku still lembab nk mam. Aku benci excel. Aku love Words. hewhewhew..

Oraits, walaupun last day, aku tetap bekerja macam biasa.. (even otak aku actually dah melayang ke Selangor dan Pahang, jasad je kat cc ni haa..) Huhu. Perasaan? Of Course sedih. Terasa jugak la. Macamana aku bersusah payah kerja, demi untuk memuaskan nafsu serakah ini. Hahahaa.. Aku kerja ni, even gaji ciput, puas hati sebab, tak perlu menagih kat mak untuk topup. (makan? kadang-kadang) hahahaa.. Aku bayar hutang motor aku sendiri dengan gaji ciput ni la.. heee...

And, nk say thanks to my Bos, (aunty) ..ok, dia tak baca blog aku. Takpe la. Dia seorang majikan yang bagus. Aku tak tahu la. Aku selesa bekerja dengan dia. Even dia cerewet gilozz.. Muahahahaa... Garang jugak, tapi no wonder la sebab staff dia yang sorang ni pun garang jugak. Hahahaa.. Dia sangat menjaga kebajikan aku. Masalah aku, semua dia tahu. Hewhewhew.. I love u aunty. ^^

And, to all my customers, sama ada yang kereq atau yang sangat menyenangkan, Terima Kasih sebab bagi aku mencipta pengalaman berharga. Pengalaman yang tiada ganti. Aku belajar banyak perkara tentang pe'el manusia. Aku belajar banyak ragam manusia, aku belajar 1001 macam kerenah manusia .. Thanks.

And, officially, esok 18/05/2012 aku tidak lagi bergelar pekerja CC. Huhuhu.. Semoga pekerjaan baru aku nanti, sama mudah macam kerja sekarang ni. Hakhakhak. JANGAN HARAP !!



Hmmmm.. ini sedikit kenangan yang aku rakamkan.. alahai... T___________T


I'm gonna miss everything..... EVERY EACH THINGS.. Tsk.


And, this is a special gift from my boss.. huhuhu...TQ aunty (baru jerkk puji) ekekekkee...




05/05/2011 ~ 17/05/2012  ... Dalam Kenangan 



# Pagi Pagi aku lepas ni, tak adalah kena menghadap mesin-mesin yang tak bernyawa...  and entah bila boleh upload belog lagi.... sabar ye belog.. ;"(

Bye!!

16 May 2012

Selamat Hari Guru

Assalamualaikum..

Ya ampun, lama gila rasanya tak berblog. Sumpah aku tengah berada dalam keadaan ting a tong skarang. Makan kelaut.. asyik susah hati memikir benda yang tak sudah. Huhu. Hasilnya, berat badan ideal (yang lama diidamkan, hampeh tak tercapai. Sudahnya, turun 3kg. T______T).

Kenapa aku susah hati? Nak cerita sini semua. Supaya, anak-anak ibu nanti dapat faham macamana susahnya menghadapi hidup. (anak2 ibu? ok, gatai) hahaaha.. Aku dapat posting di Pahang. Ye, negeri pilihan aku. Memang aku minta untuk berkhidmat di sini. Kenapa? Sebab aku nak rapat dengan ahli-ahli keluarga arwah abah.. (bakal wali-wali aku nanti). Selama ni, hanya Pak Ngah sahaja yang aku kenal. Itupun, tak la serapat mana.. Bayangkan kalau 2,3 tahun lagi dia dah tak ada (bukan aku mintak ok) macamana aku nak bernikah? Sedangkan tak kenal pakcik-pakcik yang lain. (asal ko asyik pikir kawen je ni ayu? Selfish) haha. Ini sampingan.. Yang utama, aku nak beralih angin, membina kehidupan baru. Di sini, di Pahang, adalah tempat pertama aku mula mengenal ABC dan 123... Ya, disini. Sekarang, tiba masa aku berkhidmat semula, mengajar dan mendidik bakal-bakal student aku macam aku pernah dididik dahulu..

Aku perlu ke PPD Temerloh pada 23hb Mei bersamaan hari rabu. Saat cek di web KPM, bahawasanya aku sudah berjaya dipostingkan, masyaAllah.... Syukur sangat2. Betapa berjuta orang di Malaysia, menagih untuk bekerja di sektor awam, sektor kerajaan, rezeki aku sudah tertulis di sini., Syukur Ya Allah.. Dengan pekerjaan yang ditawarkan, bukanlah calang-calang. Guru yang bakal menentukan masa depan anak muridnya.. (tak payah citer bab gaji, jap g aku lupa daratan..) hahaaha.. Maka, aku amat bersykur sekali.. Alhamdullilah..

Sepanjang tempoh ini, aku susah hati bangat, memikirkan siapa la yang nak hantar aku ke sana? Macamana aku nak menginap di sana? Kawan - kawan aku dari utara tak ada yang dapat sana. Yang ada, hanya mereka yang memang orang sana. Ok, Yuhanna ini, perempuan thinker ni dah mula cuak gundah gulana. Tetiba menyesal. Haha.. Yes, at first. Sampaikan orang melawak pun aku dah emo gila bangang. macam nak give up. Taknak jadi cikgu, nak kerja kat cc. Huh!

Then, aku mula berbalik kepada nawaitu asal aku bertungkus lumus belajar kat USM selama 4 tahun. Untuk apa aku perit lelah study? Untuk apa aku bersengkang mata hadap exam final sampai dapat low blood pressure? (pmpuan ni over, sekian). And impian aku untuk menolong mak, untuk mengubah nasib kami yang entah apa2 sekarang ni, menguatkan aku semula.. Syukur, Allah itu ada. sentiasa membantu .. Dipermudahkan.. Fettynita, (kawan aku dari Jengka) sudi nak tumpangkan aku di rumah dia. Nanti nak ke Temerloh, dia akan bawak aku bersama. Janji aku dapat lapor diri.. Sebelum nak ke Temerloh, dari SP ni apa cer?? Syukur, Si baik hati Mr.A sudi tumpangkan aku di rumahnya di Selangor. Bukan aku sorang, mak aku sama.  Aku tak bongok nak pegi tidur rumah dia sorang2. And Mr.A sanggup pulak bersusah payah balik SP nanti, bawak aku bersama ke Selangor, then sudi pulak hantarkan aku ke Temerloh tu.. Ya Allah, syukur sangat kau permudahkan perjalanan ku.. Kemudian, yang aku tensionkan adalah di Temerloh itu nanti. Kena bergerak SENDIRI pergi ke PPD masing2.. Pahang luas derrr... Negeri kedua terbesar selepas Sarawak. hamekk! hahaa. so, macamana? Aku kan pemikir tegar.. Pastu mula nak nangis. Cengeng oi cikgu ni!. ahhaa.. Di sini, aku mula menumpang kasih Pak Ngah aku. Pada dia, aku khabarkan kesulitan aku.. Alhamdullilah, dia beri respons positif.. 'nanti dapat mana, beritahu. Pak ngah akan adjustkan..' Ya Allah.. syukur.. Then, kawan aku, Fetty pun ada respons, 'takpe, aku akan sedaya upaya tolong ko ayu..' Alhamdullilah... Allah permudahkan..

Selesai bab susah hati.. Pada Mr.A semalam, aku luahkan rasa yang terbuku di hati. Di mana, aku tak dihantar oleh parents aku macam orang lain.. Ada mak pak yang sanggup dok cangak sama tunggu anak depa. Oh, Perempuan ni tak ada. Kesian. Hahaahaa.. Sedih, tapi lepas Mr.A bagi semangat, ye, aku harus terima kenyataan. Bahawasanya, aku tak sebertuah mereka semua. Harus survive sendiri. Ada kawan aku, yang aku khabarkan, 'aku pi sendiri je.. pandai2 la nk hidup..'  Jwab mereka, ' Gila ke pi sndiri? ' Apa yang gila??? Pelik manusia. Pada roomate aku, aku khabarkan. Aku jadikan dia contoh.. bilamana dia datang ke bumi penang 4 tahun lepas, dari sarawak seorang diri. Grad jugak. jadik cikgu jugak.. Ayat dia, 'bila selalu berkereta, macamna nak berperahu? ' Ya, aku pegang kata2 tu.. Survive, berdikari kata Mr.A. InsyaAllah, aku percaya pada Allah, Dia akan tolong aku. Takkan aku mati sorang-sorang . Ada duit,ada mulut yang boleh bercakap, ada kaki yang boleh melangkah, dan ada tangan yang boleh digunakan untuk mengangkat barang insyaAllah..

Fuhhhh! hah, luahan hati... Ini lah dia, permulaan bagi kehidupan aku yang baru. Bila dah tahu sekolah, dah stabil nanti, aku akan bawak mak stay dengan aku kat sini. Or kalau dia taknak, aku akan keluarkan dia dari rumah tu, dan tempatkan di satu rumah yang mana aman dan damai untuk kami. Ini perancangan aku. Ya Allah, bantu kami. Esok, 17hb may, last aku bekerja. Setelah setahun lebih aku disini.. di cc ini, macam-macam yang aku belajar.

Orait, sekian sesi luahan hati. asyik2 meluah. haha. haishhh, bila masa lak aku boleh update lagi. Berukben takdop.. Hp pn tak canggih tak leh on9.. ya Ampun, mesti rindu.. T_______T .

Hmmm, nak cdt kepada :

1) Pak Ngah Sidek
2) Mr.A
3) Fettynita
4) Dan lain2 yang sudi menghulurkan pertolongan.


SELAMAT HARI GURU kepada semua guru-guru di Malaysia, dan serata ceruk alam. ^^
Tanpa guru, siapalah kita.

Kepada diri sendiri, Aku berjanji untuk menjadi pendidik yang sempoi, dan cantik. Hahahaahaa. Siott!



# Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim, aku tahu KAU ada. Aku percaya, KAU akan tolong aku. Permudahkan urusan aku, dan urusan kawan-kawanku yang lain... Amin.




Take Care peeps, Be strong, Jangan mudah mengalah bila terpaksa menghadapi kesukaran.


Bye!









13 May 2012

Syukur Ya Allah


12 May 2012

Diam.

Assalamualaikum..

Breakfast aku pagi tadi, 2 bijik panadol.Hambekkk.. ! kepala aku macam nak pecah. Sakit Ya Ampun.Tahu panadol tak bagus, tapi kalau tak makan, tak boleh kerja. Jadik macamana?

And, sini aku nak cerita perihal diri aku. Aku sangat mudah melenting. Semua orang yang dekat dengan aku, mesti tahu benda ni. Aku kalau marah, aku tak pandai sembunyi. Aku tunjuk. Tapi, sampai satu tahap, kalau aku rasa malas nak amik port, aku akan diam. Diam dan buat tak reti. Itu sahaja. Lantak sana.


Sekian.



# Kalau orang label aku garang, aku admit.



Bye!

11 May 2012

Hutang Wajib Bayar

Assalamualaikum..

Fuhhh... macam lama sangat tak menghapdate kan? huhu. Aku terlalu bz. Kelentong la kau Ayu.. haha. Ye, sungguh. Bz menguruskan perasaan, masalah dan segala macam kerenah di tempat kerja. Kadang-kadang rasa macam, ' boleh tak kalau aku tak payah langsung berfikir pasal orang lain? LANGSUNG tak payah?'
Jawapannya : TAK BOLEH. nak taknak kena jugak pikir. huuu..

Ok, mukadimah dah melampau. Actually, aku nak citer bab hutang piutang. Tapi, jap. nak citer sket tentang urusan nak posting ni.. Hewww.. cuak dowww.. Kawan2 ada yang dah pun dpt surat dari KPM. Yang dapat surat awal, semuanya ke SARAWAK. Aku mula taknak caya, tapi skali dah diupload gambar surat tu, takkan nak mengada tak percaya lagi kan? Maka, percaya aje la.. T_______T.  Cuak sangat. Kalau dapat Semenanjung, itu BONUS . Kalau dapat borneo, itu DUGAAN. heee.. REDHA.

Kawan baik aku, Izaini dapat Sarawak. Dia call tadi, nak menangis dia. Nangis dah aku rasa. Dia tak expect dapat sana. Ayat dia, 'Kalau hang pi jugak dengan aku tak pa la..' Alahai.. sabar ye kawan. Nasib aku pun tak tahu lagi macamana.. Huhu ^^ Nanti dah dapat surat, aku update lagi. Ya Allah, permudahkan urusan aku. Aku harap dapat semenanjung, sebab ada mak yang perlu aku jaga. Tapi, kalau memang rezeki aku di Tanah Borneo, aku pergi jugak..

Ok, jom citer pasal tajuk entry. Hmm, alkisahnya mcm ni.., Now, dah pakai no.baru. No celcom, subline dari no. Mr.A.. Beli no.baru, sebab nak sms nak call free. So, aku guna la tanpa waswas..Selalu on malam je, sebab siang i masih lagi setia pada maxis. ewah.. haha. Bila on malam, berpuluh la msg dari Celcom. Bapak banyak no2 yang dok miscall. Aikk? Hot Stuff sangat? Tak ada makna. Pelik aku.. Sehinggalah pagi tadi..ada la sorang pakcik ni call..

Pakcik : Hello, pak nan ada?
Aku : Encik, silap no.ni.
Pakcik : mana boleh silap. Ni saya nak cari adnan.
Aku : encik, ini no. saya. Saya baru je beli dari Celcom centre
Pakcik : Bila dia balik?
Aku : Encik, saya mana tahu . Dia tu pun saya tak kenal. Macam ni, no.ni saya baru je beli. Encik Adnan tu, dia dah tak pakai no. ni. Dia tukar no.la tu.. Saya tak kenal dia.
Pakcik : Eh, mana boleh tukar no. tak bagitahu. Dia tu berhutang dengan saya tu. Banyak. Haji dia tu. Projek ribu-ribu, lesap macam tu je. Dia nak tutup la hutang dia tu. Dah la haji, mana boleh buat gini..
Aku : ye ke? dia orang mana?
Pakcik : Orang Padang Tembak sana tu..
Aku : Ohh.. (padahal aku tak tahu pun tang mana, ahaahhaa)
Pakcik : hishh, takpe la, nanti saya nak pergi rumah dia.
Aku : Ye2 pakcik.. Ok la saya nak pergi kerja dah ni.
Pakcik : Terima kasih banyak ye.

Fuhhhhh, tengokkkk.. huhuhu.. pelik aku. Tak pasal je cerita En.Adnan ni dijaja..  Yang tak syok nya, orang pertikai pulak gelaran haji dia tu.. Alahai.. Hutang wajib dibayar. Waima seposen pun. Nanti dituntut.. Kalau dah tersebar cerita macamni, kan tak best? Tak pasal je..

So, mengingatkan diri sendiri jugak, setiap jenis hutang wajib dilangsaikan.. Unless kalau si pemiutang cakap,'takpe aku halalkan dunia akhirat..' eh, ye ke? Kalau belanja , macamana pulak kira?


Nabi SAW bersabda :-

يغفر للشهيد كل شيء إلا الدين
Ertinya : " Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban Syahid kecuali jika ia mempunyai hutang (kepada manusia)" ( Riwayat Muslim, 6/38) 
 
 “Barang siapa yang mengambil pinjaman dengan niat melunaskan, Allah akan memudahkan pembayarannya dan dengan niat melesapkan, maka Allah akan membinasakan orang itu” (Riwayat Al-Bukhari)
 
 
 
 
 
 




# Sedang membuat list, segala jenis hutang aku dan mereka2 yang dibawah tanggungjawabku. Semoga dipermudahkan urusan, dapat bayar hutang cepat-cepat. Amin..



Bye!

09 May 2012

Kenapa Mesti Aku?

Assalamualaikum..

Kenapa mesti aku yang diuji?
Kenapa mesti aku yang diduga?
Kenapa bukan mereka?
Kenapa??














# Sekarang memang betul, dari dulu aku masih sendiri.


Bye!

07 May 2012

Tidak Pasti ...

Assalamualaikum..



Rasa ini kembali lagi..
Makin jauh aku melangkah,
Makin ketidakpastian memburu..

 
Saat ini,
Aku semakin tidak yakin..


Ya Allah, Tuhan Yang Maha Mengetahui..
Tunjukkan jalan..
Sama ada aku harus terus berjalan, 
Atau berpatah balik...
Kembali ke pangkal jalan..






Buntu,
Yuhanna...




Bye !

06 May 2012

Kembali Sudah..

Assalamualaikum..

Almost 2 weeks, now it's time for you to leave..

Semoga selamat sampai ke destinasi.

Selamat Jalan Mr.A. *hug*








Bye!

05 May 2012

Aku tak berhak marah kah?

Assalamualaikunm..

Fuhhh! Ya Allah, redakan kemarahan yang membuak buak bagai air mendidih dalam hati ini. Pagi aku hari ni pagi yang sangat tak best. Sangat. Maka, mood aku akan terganggu untuk full day. Aku benci menghadapi benda macam ni. Kenapa susah sangat nak menyenangkan aku?

Satu-satunya kesalahan manusia lain yang aku tak dapat maafkan adalah mungkir janji. Ini kepantangan aku. Yang kedua, tak tepati masa.  Dua perkara yang boleh buat aku menyinga mengalahkan singa betina lapar. Kerana, aku seorang yang sangat punctual. Unless kalau aku memang ada hal yang tak dapat nak elak dari lewat, baru aku akan jadi seorang yang tidak menepati masa. Dan kalau berjanji dengan aku, hanya 1 sebab sahaja yang membolehkan janji itu dimungkiri, iaitu MATI. Kejam? Ya, sangat. Berjanji dengan aku, kalau jam 10, maka, 10 cun2. Tak ada 10.01min, 10.05, bla bla bla.. Aku tak boleh compromise yang ini.


Aku tak berhak marah kah? Kesalahan aku orang nampak. Terang-terang aku ditegur, maka aku terima. Tapi, kalau kesalahan sendiri? Jangan bagi alasan dengan aku. Aku cukup pantang. Geram aku, marah aku boleh sampai ke tahap maksimum. Aku tak berkawan dengan orang, untuk membenarkan orang melukakan hati aku awal-awal pagi.

Jangan tanya aku, 'kenapa tak boleh terima kelemahan orang lain?'  Maaf lah, terus terang cakap, aku bukan malaikat.. Pada aku, itu semua alasan. Boleh perbaiki. Nak dengan tak nak je. Mungkir janji, selalu lewat, tu bukan kelemahan dah tu. itu penyakit, tabii yang hanya empunya diri sahaja boleh ubah. Jangan harap orang lain selalu di tepi untuk betulkan itu dan ini untuk kita... KITA sendiri.. nak ke taknak? Tanya diri.

Sorrylah, aku bukan penyabar sangat. Yang menjadi kepantangan aku, sila jangan buat. Jangan main-main dengan aku. Bukan tak boleh tolak ansur, ada had. Bila aku dah ready, bila aku dah expect something, and bila ia tak menjadi, walhal bukan berpunca dari aku, memang aku hangin. Tersangat hangin. Benda kecik , kalau dibiarkan akan menjadi besar. Maaf.

Bila aku dah buat keputusan, takkan ada siapa atau apa yang boleh mengubahnya. Aku nekad, dan muktamad. Bila aku dah bagi hati, jangan pulang duri. Kalau rasa tak cukup nak seksa aku, teruskan. Sampai puas hati. Tak payah pikir masalah aku, apa yang aku perlu tanggung, teruslah puaskan hati kalian.
Sesungguhnya aku takkan mati kalaupun terpaksa hidup seorang diri.

Sekian, sesi luahan rasa yang terpendam di jiwa. Ini blog aku. Tak suka, tak payah baca. Yang baca, harap anda BUKAN tergolong dalam golongan pemungkir janji dan manusia yang tak pernah pandai tepati masa.








# Buat salah, belajar minta maaf. Jangan tuding balik jari kat kepala orang. Buat Hal !



Bye!

04 May 2012

Kalaupun yang buruk itu dia, maka terimalah..

Assalamualaikum..

Benci tengok tajuk entry. Mesti macam nak emosi je kan post ni? Kau nape Ayu? 2, 3 hari ni nak emo manjangggg? Hee. Entahlah. Sebab aku terlalu semak sekarang ni. Banyak sangat benda yang kena tanggung. Tak nak mengeluh laa.. Huhu. Jom bercerita tentang cinta? Eh? Kemainn. ^^

Tak ada apa sangat yang aku nak share. Just nak muhasabah diri.. Kita selalu sangat nak orang lain jadi macam apa yang kita nak. And, yes, we always want the people that we loved to be as perfect as we want. Tapi, kadang-kadang kita terlupa, bahawasanya mengapa dia tak dapat jadi macam apa yang kita nak, sebabnya dia bukan kita. Kita nak orang tu macam tu, macam ni.. Sedar tak kita sendiri tak sempurna? So, tak boleh macam tu...

And kadang-kadang, kita rasa kita betul semua. Sebab mungkin title kita, pangkat kita, darjat kita, atau kita rasa kita berkuasa.. Actually, tak pun. Manusia itu sama, yang membezakan mereka adalah cara mereka berfikir. Kalau belajar sampai phD pun,tapi bila bercakap nak menang and no point at all, sadis lah macam tu. Tak guna jugak.. Baik bercakap dengan mereka yang biasa-biasa jer... Kan?

Aku tak suka orang tegur aku. Ye, aku susah nak terima teguran orang . Tapi, tak kata aku reject terus. Cuma, kalau nak tegur biar berhemah, dan kena pada cara, tempat dan masa.. Sebab aku sangat flexible. Aku boleh tukar mood aku within 2 sec. Huhu. Sangat dahsyat. (ada orang mau ke kalau pompuan teruk macam ni? ^^ ) Tapi, sekarang ni dah dewasa, aku belajar terima sikit demi sikit teguran orang. Huu. tapi, please lah, aku bukan bodoh sangat sampai serba serbi nak kena tegur . Aku benci. Sikit-sikit sudah.. So, kepada yang bercinta, jangan mendesak sangat pasangan anda . Kang kena tinggal, baru hang tau ! hakhakhak.

So, ini aje lah kot.. Actually aku nak balik dah. So, dah kering tetiba idea ni. Haishhh.. Otak pun da karat dah ni. Lama tak mengajaq, kehkehkeh.. Eh, aku baru potong rambut semalam. So, inilah hasilnya.. rambut rosak di hujung tanduk, dah tak ada. Hewhewhew. Sukaa.. (sekejap je la.esok2 jadik balik laa..) huhu




Hye Rambut Baru ^^




Bye!

03 May 2012

Hanya Kau Yang Tahu...

Assalamualaikum.

Hari ni mendung, Pagi tadi pergi keja pun hujan.. So, mula lah aku yang emosi ni  nak gloomy satu hari. Huu..
Hari ni rasa tak seronok, tak sedap hati.. and terasa berat sangat dalam kepala.

Aku sebenarnya merenung hidup aku. Mengimbas siapa sebenarnya aku. Apa sebenarnya hidup aku selama 25 tahun ni.. Yang aku tahu, walauapapun, aku tak pernah terlepas dari derita. Ada sahaja yang terjadi. Tapi, aku rasa aku sangat kuat walaupun dalaman ini, hanya Dia sahaja yang mengetahui..

Seawal usia ku 5 tahun, orang tersayang aku diambilNya.. Aku tak sempat merasa lebih seperti orang lain dapat. Ayah pimpin tangan masuk ke sekolah. Ada? Aku tak ada. Tapi tak apa. Aku belajar dari situ, bahawa aku tak seperti kanak-kanak lain.Masa tu kecik, so apa yang aku tahu, nangis je la.. Tapi mula dari itu, aku belajar. Belajar kuatkan diri. Tak boleh mengharapkan apa-apa .. dan benda yang mustahil untuk aku dapat..

Meningkat remaja, terlalu banyak pahit jerih yang aku perlu hadapi.. Nak cerita kat sini, sampai ke mati tak habis.. Ya, memang ada yang lebih sukar keadaannya dari aku.. Tapi, aku kira pengalaman hidup yang aku hadapi ni, cukup menyesakkan.. Membuatkan aku terfikir, betapa bertuahnya mereka yang lahir dalam keluarga sempurna. Bukan menyalahkan keluarga, tapi itu yang terlintas.. Ya Allah, kuatkan aku.

Dan sekarang, lewat remaja aku kira, masih lagi dibelenggu dengan pelbagai masalah. Saban hari.. Sampaikan waktu melelapkan mata pun, aku terasa macam terpaksa berfikir untuk hari esok. Sumpah, Aku terlalu penat. Bilamana terpaksa berfikir masalah , yang bukan aku puncanya.. Sedih . Sesak dada ni.. Semak kepala ni.
Macamana nak lari? Masih ada jalan kah untuk aku lari? Atau paling tidak, boleh tak aku tak perlu langsung melaluinya? Mustahil bukan. Nak taknak, aku kena lalu jugak. Jalan jugak.. Sedih, Penat, Terkilan dan Tekanan.

Terkadang, aku berfikir, masih layak kah untuk bahagia? Mengapa terlalu berat dugaan Allah pada aku? Aku tak tertanggung. Terlalu banyak. Mana aku mampu.. Tapi, aku ada terbaca, Allah tidak akan menduga hambanya jika ujian itu tidak mampu ditanggung.. Maka, dugaan yang diberikan itu, adalah yang benar2 mampu ditanggung oleh hambanNya.. Setiap yang terjadi sudah tertulis.. Maka, walaupun terpaksa aku kena redha.. Dugaan ini mengajar aku untuk lebih kuat. Kuat kah? Aku sendiri kurang pasti.


Ya Allah, tabahkan hati ini.. Terlalu banyak yang Kau berikan.. Kadangkala, aku tidak mampu.. Sangat sukar bilamana terpaksa berhadapan dengan masalah yang bukan datangnya dari diri ini.. Aku tak kuat.




# Kedua-dua bahu aku, ada beban. Kiri Kanan. Sama Berat, Sama Banyak. 







Bye!









02 May 2012

Worth While [8]


























Bye!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...