22 November 2012

Berdiri atas kaki sendiri

Assalamualaikum..

Hye peeps ! Today, my 1st day for PBS course. Yeah, naik van. (intan, please gelak !) Haha. Aku memang naik van. But, who cares? Seriously. Aku tak pedulik. Yang aku tau, aku kena sampai tempat kursus. Sebab apa? Sebab tanggungjawab and tadi penyelaras cakap, 1 slot tak datang, kena pergi semula untuk slot lain di daerah lain. Ok ngeri.

And apa aku nak taip hari ni? Aku nak cerita tentang benda paling sukar nak dapat daripada orang lain. Bukan duit, bukan harta bukan apa. Yang paling sukar adalah BANTUAN / PERTOLONGAN orang lain. Seriously. Ada orang cakap dengan kita, 'weyh, aku nak mintak tolong sikit boleh tak?' Automatically, dalam hati kita akan berdebar.. Apa benda pulak laaaaa... Betul? Kang tak dapat tolong, kesian pulokk..

Tapi, pada pendapat aku lah kan, selagi kita mampu lakukan sendiri, cuba lah apa sahaja cara walaupun sukar yang penting tidak menyusahkan orang lain..  Sebab apa? susah sebenarnya bila kita terpaksa mintak tolong orang ni. Bukan konsep ikhlas yang nak diutarakan di sini, itu belakang cita, tapi kesudian untuk menolong itu yang menjadi pertikaian. Entah lah, aku memang pemikir. maka aku akan pikir apa je yang orang akan pikir bila kita mintak tolong dengann orang ni..

Aku jenis macam tu.. Segan sangat sebenarnya. Unless bila dah tak ada alternatif lain, aku terpaksa jugak mintak tolong.. Susah bukan? Ya, sangat susah.. Aku kalau boleh elak, aku akan elak. Kenapa tetiba bercerita pasal mintak tolong orang ni? Ada kisahnya. Tapi, tak payah lah nak jaja sini. Cukup aku simpan sebagai kenangan dan pengalaman. Semoga aku tak tergolong dalam golongan macam itu..

Yuhanna, selagi kau mampu, kau lakukan segalanya sendiri. Jangan pernah berharap pada orang. Sehingga mati, percaya bahawa tiada manusia yang sudi menolong manusia lain jika tak ada kepentingan kepada mereka.

Aku bukan paranoid. Sesungguhnya PENGALAMAN menyebabkan aku terpaksa set my mind macam ini. Serik. Sangat serik. Dan saat ini, aku berjanji, aku akan susahkan diri aku sendiri, sehingga aku tak berdaya. Ini janji aku.

Bye!
# Minta pertolongan ----> orang tolong -----> orang mintak balasan ------> Semoga Allah membalas jasa kau. Sekian.

2 comments:

Anonymous said...

i will be always on your side.. :)

Yeah, saya! said...

thanks to you :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...